Nu in het Stedelijk: betaalbare kunst in een (sigaretten)doosje

Pakje Kunst Pakje Kunst van Jordy Koevoets. Foto: Facebook Pakje Kunst Breda

Een dezer monotone winterdagen zin in een verrassing, verwarring, ontroering of irritatie? Duik dan even het Stedelijk Museum in en trek jouw persoonlijke Pakje Kunst. De museumhal is sinds kort een heuse Kunstautomaat rijker. Maar liefst 21 Bredase kunstenaars zijn met hun werk vertegenwoordigd in deze automaat, een en al geïnspireerd op de in het Duitse straatbeeld graag geziene Kunstautomat. Kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen bracht het initiatief naar ons land en maakt de unieke werkjes van eigen stadsgenoten voor iedereen toegankelijk. Verzamelaar of niet, simpelweg bloednieuwsgierig of door je kado-ideeën heen? Voor 2 x 2 euro ben je de trotse eigenaar van een uniek en handzaam minikunstwerk (mee te nemen in je rugzak).

Jordy Koevoets, initiatiefnemer en regiobeheerder van de Bredase variant Pakje Kunst in Stedelijk Museum Breda vertelt: “Na de eerste lichting, is er een mooie nieuwe groep kunstenaars die zich hebben aangemeld voor Pakje Kunst Breda. Nieuw is het werk van Yuk-Kang Yueng met een reeks keramieken en dat van Sabine de Graaf met 20 humoristische, doch angstaanjagende killerclowns.”

Pakje Kunst
Sabine de Graaf maakt
parodieën op antropomorfische wezens
uit de hedendaagse beeldcultuur. Foto: Facebook Pakje Kunst Breda

De reacties van de pakjestrekkers zijn overwegend positief volgens Jordy en ook het museumpersoneel van het Stedelijk – thuisbasis van de automaat – trekt er lustig op los. “Achter de schermen wordt er geruild en over gesproken.” Vaak blijde gezichten dus, maar ook een enkele keer die andere reactie. “Een oudere dame die een Pakje Kunst trok, zei hardop de legendarische woorden: ‘Dit is geen vier euro waard!’ Een gewéldige reactie. Wat is dan die vier euro vroeg ik me af; wanneer bereikt een kunstwerk die magische vier euro?” Zal haar teleurstelling nog omslaan in volwaardig genoegen, dacht Jordy, want: “Kunst kent een incubatietijd!”

Pakje Kunst Breda
Pakje Kunst automaat in de entree van Stedelijk Museum Breda. Foto: Facebook Pakje Kunst Breda

Lise Sore is een kunstenaar deelnemer vanaf het allereerste begin en toch wel een van zijn persoonlijke favorieten. “Ze kwam met het idee om 20 geluidsfragmenten in de 20 Pakjes Kunst te stoppen. Zeer bijzonder. Net als bij de verjaardagskaarten kwam er een ingesproken poëtisch zinnetje uit als ‘Ik weet hoe je je voelt’ wanneer je het pakje openmaakt. Ik denk dat dit het allereerste Pakje Kunst is geweest in heel Nederland met zelf ingesproken geluidsmodules erin.”

Nog een kleine greep uit de nieuwe lichting deelnemers: Eefje Goos, schilder en glaskunstenares uit Zundert, maakt kleine brandschilderwerken: abstracte vlakken in glas, mooi afgewerkt met een randje tin. Kwetsbaar en stoer tegelijk. Toon Joosen uit Breda heeft onlangs eveneens een pakkende reeks afgeleverd: op 50 manieren heeft hij het aangezicht van een mevrouw op steeds dezelfde foto weggewerkt. “De wijzen waarop zijn kunst op zich. Dat getuigt van inventiviteit, creativiteit en kunstzinnigheid. Toen zijn vader het gezin verliet – Toon was nog een klein kind – heeft zijn moeder alle gezichten van vader op alle familiefoto’s rigoureus uitgeknipt. Voor Toon Joosen een uitgangspunt om een reeks voor Pakje Kunst te maken. Fascinerend en ontroerend tegelijk.”

Pakje Kunst Breda
Pakjes Kunst door kunstenaar Toon Joosen. Foto: Facebook Pakje Kunst Breda

Waarom iedereen nu naar het Stedelijk moet om zo’n Pakje Kunst te trekken? “Voor 2 x 2 euro trek je een pakje met daarin een uniek kunstwerk met bijgevoegde biografie over de desbetreffende maker. Op een laagdrempelige, eenvoudige manier bemachtig je ware kunst. Je steunt direct de kunstenaar, want een groot deel van de opbrengst per pakje gaat naar de makers. Het trekken van een Pakje Kunst zou zo maar eens het begin kunnen zijn van je eigen prachtige kunstverzameling. Het kan een kadootje zijn voor jezelf of een presentje voor die geliefde in het ziekenhuis, maar het is en blijft een grote verrassing.”