Jitz’ ode aan de zijden bloem

De oude verbouwde boerderij ’t Regiment in Etten-Leur is een gemeenschap op zich. Een ‘grand tour’ door het kleine dorp, uitgebaat door antiekhandelaar La Maison d’Antique, voert langs eindeloos veel creatieve ondernemingen op verschillende verdiepingen, uitbouwen en zolders. Noem een kapsalon, een pannekoekenenhuis, escaperoom, yogazolder, een juwelier, lunchroom – en internationaal drukbezochte klokkenmakerij „gerund door twee fanatieke jongens”.

Op de begane grond naast een grote opslagruimte die bol staat van de antiquiteiten, manshoge heiligenbeelden en meubels huist bloemenatelier Jitz. In een bloemenzee aan zijden exemplaren en een wand met verse bloemen voor de dagboeketten werkt de extraverte Jitske Koppe dagelijks aan haar zijden bloemkunstwerken. Zijden bloemen een oubollig en fout fenomeen zoals te zien in gedateerde en troosteloze wachtkamers? Niet bij Jitz. In haar bloemenatelier doen de zijden exemplaren niet onder voor de natuurlijke varianten, een staan ze trots zij en aan zij in een vaas of in een andere opstelling. Jitz staat voor de herwaardering van de zijden bloem.

Haar bedrijfje met verhuurformule in zijden bloemstukken is een eenvoudige maar interessante: drie maanden huur je een unieke creatie gemaakt op basis van een persoonlijk gesprek. Daarna wordt de balans opgemaakt en eventueel een nieuw stuk op basis van interieur, smaak en sfeer samengesteld. Een succesformule, zo blijkt. Met grote ogen en enorme, donkere krullen is staat ze pal achter haar product: „Verse bloemen zijn gewoon een hoop werk en kostbaar. Bij mijn stukken hoef je geen vazen te wassen. Het bedrag is daarbij zeer interessant; elke week vers kopen is niet haalbaar voor die prijs. En natuurlijk maak ik een unieke creatie op basis van jouw wensen en interieur.”
Ik mix graag alles door elkaar, van peren- tot seringenhout, elementen uit de natuur in combinatie met zijden bloemen. Of een groot stuk kurk, gevuld met zijden en echte planten. Dat is te gek.

Op een robuuste houten tafel in de entreehal staat een grote witte vaas opgemaakt met druivenhout, dadeltaken, zijden hortensia’s, clematis en appeltak. Zijden exemplaren en niet van echt te onderscheiden. „Een opdracht vooor een grand cafe in Etten-Leur.” Een mooie opdracht, maar Koppe vaart toch het meest wel bij complete vrijheid. Zoals de laatste keer dat ze een perenboom maakte van perenhout. „Heel mooi grillig materiaal, in cement gegoten en aangekleed met zijde. Het werden zeven duurzame relatiegeschenken. Heerlijk, wanneer alles mag.”

De inspiratie komt van overal. “Tijdens het hardlopen kom ik Berenklauw tegen. Die ga ik snoeien, denk ik dan. Of ik zie een gesnoeide boom langs de kant van de weg. Dan bel ik aan en vraag ik of ik die mee kan nemen.” Vandaag de dag kijkt ze ook naar de horeca die steeds meer investeren in een fraaie, aangeklede zaak. Wat is typisch Jitz? „Ik mix graag alles door elkaar, van peren- tot seringenhout, elementen uit de natuur in combinatie met zijden bloemen. Of een groot stuk kurk, gevuld met zijden en echte planten. Dat is te gek.” Onderschat de (ondergewaardeerde) zijden bloem niet – en zeker niet in de handen van Jitz.