Geen houtvezel onbenut, mooi én verantwoord. Welkom in de ontwerpwereld van Kim & Koen 

Kim & Koen Kim & Koen. Foto: Freek van Dillen

In het voormalige OIT Harley Davidson pand aan de Liniestraat huist sinds 2017 de werkplaats en studio van Kim en Koen. De wereld en ontwerpfilosofie van Kim Spieringhs en Koen van Dommelen ademt hier uit alle houtvezels: verfijnde ontwerpen met, als het even kan, zero waste. Al na hun gezamenlijk afstuderen vormden ze hun eigen praktijk en liepen ze tegen een, in hun ogen, enorme dealbreaker aan: studieopdrachten ‘omdat het moet’, waar misschien wel niemand op zit te wachten.

Kim en Koen willen meerwaarde en begonnen te filosoferen over wat ze als ruimtelijk ontwerpers zouden kunnen toevoegen in ons dagelijks bestaan. Kim: “We woonden op dat moment nog in De Heuvel, een herstructureringsgebied, waar hele inboedels op straat werden gezet. Mooi materiaal, waaronder veel hout.” De twee stelden zich voor een uitdaging: wat nou als we enkel nog met gevonden materialen producten gaan maken? Koen wijst naar het plafond in het midden van de enorme loods: ”Zo is dat aanhangertje tot stand gekomen.” Een lichtgewicht aerodynamisch karretje gemaakt van een wiel en restpartijen zeil dat achter de fiets te spannen is. “Alle straatvondsten sjouwden we mee op de fiets.”

Kim & Koen
foto: Bmagazine

Boven onze hoofden hangen ook de krukjes die ze ontwierpen voor het 15-jarig jubileum van danscollectief Dansnest. Opdracht was een lichtgewicht, gemakkelijk te demonteren ontwerp dat in een handomdraai op alle locaties in elkaar kan worden gezet. Stad en land zochten ze af voor de juiste houtsoort, totdat ze op een geschikte houtpartij stuitten op een dumpplek. De ontwerprollen tussen de partners zijn verdeeld. Kim: “Koen is de constructeur en gaat over de technische tekeningen. Ontwerpen doen we samen, maar hij werkt de boel uit. Ik ben van het klantencontact en het runnen van de buitenkant van het bedrijf.”

Kim & Koen
Materialenhaven. Foto: Bmagazine

Boven de kleine eetplek cq. keuken en op enkele stellages aan de randen van de loods bedachten ze hun eigen ‘materialenhaven’: hun complete verzameling houten planken, platen en spanen liggen opgeslagen en te wachten op een nieuwe ontwerpbestemming. Onder alle denkbare her te gebruiken materialen hebben Kim en Koen een voorliefde voor hout kun je wel stellen. Koen: “Hout toont zijn verhaal. Een honderdjarige eijk heeft de wereldoorlogen meegemaakt. Elke nerf en schroef voegt wat toe aan de geschiedenis, die je in de bewerking niet kunt maskeren. Met het schoonschaven laten we zien dat het materiaal nog waarde heeft, maar het lijkt nieuw hout, totdat je de details ziet. Die verraden het verhaal, maar voor ons neemt de waarde daardoor toe.”

Kim & Koen
Detail kast. Foto: Kim & Koen

Het jonge ontwerpduo wil eigenlijk gewoon volle verantwoordelijkheid nemen als ruimtelijk ontwerper. “Er wordt al zoveel gemaakt en weggegooid. Voor ons wordt niets speciaal gedolven of gekapt – er is nog zóveel bruikbaars!” Donkerbruin gebeitste meubels transformeren in hun handen dan ook in lichtgekleurde, ranke krukjes, (bijzet)tafeltjes en (boeken)kasten. Strak, elegant en eenvoudig. “We ontwerpen niet iets wat niet gekocht gaat worden.”

Laatst maakten ze in opdracht nog een ‘herinnerstuk’ uit een oude bank: die werd in drie stukken gezaagd en de drie planken drie vrijkwamen toverden ze om tot een lichtgewicht wandmeubel. Een enorme puzzel, want het was een gevalletje op de meest efficiënt mogelijke manier hergebruiken van het materiaal. Alles eruit halen wat erin zit: “maximaliseren”, knipoogt Kim vanachter haar flinterdunne, goudkleurige brilmontuur. De houtstukjes, blokjes en snippers die ze overhouden na totstandkomen van het ontwerp blijven zelfs niet zonder bestemming. In een grote bak worden de resten bewaard die straks een boodschap gaan vormen, een kunstobject. Kim lachend en wijzend op de verzamelchaos: “Dit wordt het laatste statement.”

Kim & Koen
Foto: Kim & Koen

In hun ontwerpcarrière hebben ze nog niet twee keer eenzelfde opdracht gehad. Hun grootste trots tot op heden? Een totale keuken, compleet met rijdend kookeiland. De keuken kwam tot stand in een nog niet eerder gedane samenwerking met een staalbedrijf en aannemer. De twee bedachten een rails in de stenen vloer – “dat was nog een risico” – zodat kookeiland en afzuigkap mobiel zijn en de keuken naar wens kan worden ingericht en omgevormd. “Een tricky klus, maar dat liep gelukkig helemaal los”, zucht Koen. “En hij doet het!”

Kim & Koen
Foto: Kim & Koen

Wat ligt er voor de ontwerpers nog in het verschiet? Als het aan Kim ligt komt er nog een productlijn, bijvoorbeeld in verlichting. “Heeft iedereen nodig.” Of verstelbare tafels. “Dat wordt echt een ding hè? Kunnen staan en zitten, ook op kantoor.” De partners zijn as we speak in gesprek met een bedrijf dat populieren wil behouden en terugbrengen. Wanneer er dan toch een volgroeid is en gekapt moet, komen Kim en Koen in beeld om het hout een nieuw doel te geven. “De afwisseling is het leukst: omvangrijkere opdrachten én handzame producten. Kleiner, echt handwerk tussendoor is niet teveel nadenken.” Koen heeft ook nog wel een wens prijken op zijn lijstje: een werkplaats met stofvrije showroom. En misschien nog een extra paar handen in de werkplaats.”