Een onbetreedbaar tapijt en een gordijn dat niet open kan – Iris Hagel over haar Metal Illusion

Iris Hagel Foto: Iris Hagel

Iris Hagel studeerde afgelopen jaar af aan AKV|Sint Joost. Ze is afgestudeerd met ‘The Flaw Collection’, waarin ze onderzoek deed naar emotie irritatie. Vanuit hier ontwierp Iris irritante patronen die zich vertaalden in een ruimtelijke collectie. Tijdens haar afstuderen won ze samen met Juul Lit een studio in Electron Breda. In de studio huist nu haar ontwerpbureau KansOpHagel. Van 9 tot en met 14 april staat ze op de Milaan Design Week bij Ventura Future (speciaal voor nieuw, jong aanstormend talent) met haar afstudeerproject ‘The Flaw Collection’.

Iris Hagel
Ontwerpbureau KansOpHagel. Foto: Iris Hagel

Iris over haar laatste werk ‘Metal illusion’

Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door de uitstraling van metaal. Soms vind ik metaal verkeerd begrepen en word het gekozen om hardheid uit de beelden. Ik wilde een serie objecten ontwerpen die de hardheid van metaal aan de illusie overlaten. Een vloerkleed, een gordijn of een zachte structuur creëren door het bewerken van dit materiaal. Verder wilde ik een illusie verbeelden met de disfunctie van de objecten. Waardoor de nadruk eerder op het materiaal wordt gelegd, dan op de functie van het object.”

Metal carpet. Foto: Iris Hagel

“Mijn fascinatie is begonnen toen ik leerde lassen op school. Ik merkte wat er allemaal mogelijk was met het materiaal en heb hierna een aantal kleine metalen sculpturen gemaakt. Ik heb dus vaker met metaal gewerkt, maar wilde er graag een keer grote objecten mee maken. Toen ik de de kans kreeg om nieuw werk te maken voor de expositie JONGWILD in Galerie Drift pakte ik mijn kans. Ik zag dat er een stuk metalen vloer lag en kreeg meteen inspiratie: dit wordt mijn plek en hier komt mijn nieuwe metalen collectie”

Iris Hagel
Metal illusion portret. Foto: Iris Hagel

“Ik creëer een illusie met mijn werk op twee manieren. Ik haal de functie van het object weg: een tafel waar je niks op kan zetten, een gordijn dat niet open kan en een tapijt dat onbetreedbaar is. Verder speel ik met de uitstraling van het materiaal en laat ik een hard materiaal zacht lijken door het op een andere manier te bewerken. De boodschap in mijn werk is dat ik werken creëer met een materialen die niet voor de hand liggend zijn, zodat je verder kunt fantaseren over wat er allemaal met een materiaal mogelijk is.”

The flaw collection. Foto: Sabine van de Korput

“Mijn ontwerpen ontstaan vaak vanuit een verhaal en niet vanuit een materiaal. Bij deze collectie kwam het vanuit mijn fascinatie voor de uitstraling van metaal. Omdat ik zoveel plezier had in het maken van het werk is de kans wel groot dat ik het weer ga gebruiken.”